Designade av oss och tillverkade efter beställning

Piedra Collection

Kollektionen Piedra är ett koncept som har vuxit fram över tid. Ursprungligen fann designern IaB sin inspiration i ljuset från havet och stenarna på stranden utanför hennes ateljé.

IaB (IaBé) har,efter utbildning i konst- och design vid bland annat Corcoran School of Art och Parsons School of Design, sedan 1994 arbetat med formgivning i olika material såsom glas, metall, plast, textil, lera etc.

Piedra betyder ”sten” på spanska men representerar tidlös, nordisk elegans och de rena linjerna fångar konstnärens passion för färg, form och de enskilda stenarnas specifika egenskaper.

Den personliga och detaljerade designprocessen börjar med skisser, väl utvalda stenar och därefter ofta en prototyp i silver för att få sin slutgiltiga utformning i ädelmetall.

Alla Piedra-smycken är handgjorda, unika och tillverkade för hand i Sverige.

 

Om ädelstenar

De flesta stenar uppträder först i kristalliserad form inbäddat i berggrund. Här är stenen så kallat ”rå”. För att få fram stenens unika egenskaper i form av färg, klarhet och lyster så slipas stenen, facetteras och poleras. Ädelsenar kan innehålla inneslutningar som anses vara stenens unika särdrag och som inte kan poleras bort utan utgör en del av skönheten. Polerade stenar kan mattas av om de utsätts för  mycket av tvål, vatten och andra vätskor. Tips; ta alltid av dig ringar, armaband och halsband om du skall tvätta händerna, duscha eller ta ett dopp i havet. Här kommer ett tips till; ha alltid ringen mellan läpparna när du tvättar händerna. Då kommer du garanterat inte att glömma ringen vid tvättfatet!

Samma sten kan ha olika färger beroende på var i världen den brutits. Till exempel kan turmalin variera från rosa till grön till nästan svart. Trots att det är samma sten men har då olika ursprungsplatser.

Förutom lyster och färg har stenar också olika hårdhet där diamant är den hårdaste.

Njut av ädelstenarnas skönhet och mystik!

Om storlekar

Det bästa sättet att ta reda på din storlek är att mäta en av dina ringar som du vet passar. Ska du beställa en bredare ring än den du redan har, gå upp minst en storlek så att ringen obehindrat går över leden i fingret. En bredare ring skall helst sitta lite lösare än en ring med tunn skena.

Beställ gärna vår ring-mått-guide för att säkerställa din storlek på ring. Mät alltid ditt finger när det är rumstempererat. Tänk också på att mäta exakt det finger du har tänkt använda ringen på. Fingrar skiljer sig åt i storlek.

Beträffande armband gäller samma sak. Mät ett armband som du trivs med i storlek. Ett annat alternativ är att ta ett snöre och måtta hur stort du bedömer att armbandet skall vara dvs hur mycket ”häng” eller hur tight på armleden det skall vara. Lägg ut snöret på ett bord och nät med ett måttband eller linjal.

Om beställningar och lager

Vi lagerhåller inget material  utan tillverkar efter beställning.

Leveranstiden kan variera från kort till lång tid beroende på vilket material som skall beställas hem för tillverkning.

Kontakta oss gärna för närmare information om det brådskar eller om det finns andra önskemål.

Tips om ringar

Har du svårt att få av en ring?

Tvåla in fingret ordentligt med en fet tvål och försök försiktigt att dra ringen över fingerleden.

Funkar inte det, finns det ett annat tips. Doppa dina händer i iskallt vatten. Då minskar eventuella svullnader och det kan vara lättare att få av ringen.

Tredje tipset är att använda tandtråd. Klipp ca 1 meter tandtråd och stick in ena änden, ca 10 cm,  mellan fingret och ringen (i riktning från handen upp mot handleden). Resten av tråden virar du runt ditt finger från ringen, över fingerleden och halvvägs mot nageln. Därefter tar du ena änden dvs de 10 centimetrarna och virar runt fingret förbi ringen. Ringen kommer då att gradvis förflyttta sig över knogen mot nageln. Klart!

 

Tips för kedjor

Har du tunna kedjor som har en tendens att trassla ihop sig och bli till knutar?

Ta ett sugrör och sänk ner ena änden genom sugröret. Knäpp låset och halsbandet trasslar inte ihop sig.

Bra resetips!

 

Om pärlor

I vår kollektion finns odlade och äkta pärlor av varierad färg, form, storlek och lyster.

Tahitipärlan odlas i stora naturreservat runt Franska Polynesien.

Pärlorna har stor variation i färg. De kan vara skiftande i påfågelgröna nyanser, olika silvermetalliska nyanser eller nästintill svarta.

För att skilja på äkta pärlor och imitationer, gnid pärlan försiktigt mot framtänderna. Är pärlans yta sträv som ett sandkorn, är det sannolikt en äkta eller odlad pärla. Om ytan är glatt, är det troligast en imiterad pärla.

Vi jobbar bara med äkta, odlade pärlor.

 

Om skötselråd

Smycken skall vårdas och tas om hand för att bibehålla dess unikitet. Rengör dem med speciella smyckesvätskor som stenarna tål.  Detta gäller ej pärlor som är ömtåliga och skall torkas av med en linneduk eller motsvarande.

Notera att smycken som är trädda på pärlsilke inte skall doppas i någon vätska.

Förvara dina smycken i en smyckeask eller under omgivning där de inte skrapas eller rispas. Ädelstenar har olika hårdhetsgrad och är därför olika ömtåliga.

Pärlor ska inte förvaras tillsammans med andra smycken och aldrig i bomull då det torkar ut pärlorna.

Undvik parfym direkt på smycken och speciellt på pärlor och ädelstenar.